5 endemik bitki türü 'Antalya'nın Beşi Bir Yerde' projesiyle korumaya alındı

Antalya Orkidelerini ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği(ANTOK)'nin hazırladığı 'Antalya'nın Beşi Bir Yerde' projesi kapsamında türleri yok olmak üzere olan 5 bitki türü koruma altına alındı. ANTOK, Antalya bölgesinde 44 endemik bitki türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. İsmail Gökhan Deniz, hazırladıkları Antalya'nın Beşi Bir Yerde projesi kapsamında türü kaybolmakta olan 5 bitki türünü koruma altına aldıklarını söyledi.

Projeyi ANTOK, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü, Akdeniz Üniversitesi Botanik Bahçesi Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF Türkiye) Türkiye’nin Canı Hibe programının destekleri ile birlikte hayata geçirdiklerini belirten Deniz, saha çalışmalarını Yrd. Doç. Dr. Candan Aykurt, orman mühendisi Dr. Mehmet Ali Başaran, orman mühendisi Ahmet Kısa ve biyomühendis Hüseyin Çağlar İnce birlikte yaptıklarını kaydetti.

Beşi Bir Yerde projesi kapsamında koruma altına alınan türlerin Ophrys climacis (Kemer Orkidesi), Crocus wattiorum (Olimpos Safranı), Orobanche sideana (Side Canavar Otu), Inula sechmenii (Kaputaş Andızotu) ve Rhaponticoides hierroi (Kangay) türleri olduğunu belirten Deniz, Side Canavar Otu'nun dünyada sadece Manavgat'ın Side beldesinde antik şehir alanı kumulu ile Sorgun kumulunda yetiştiğini söyledi.

Proje yürütücüsü Yrd.İ. Gökhan Deniz, Yrd. Doç.Dr. Candan Aykurt ve biyomühendis Hüseyin Çağlar İnce ile birlikte Side Canavarı bitkisinin yetiştiği alanda saha araştırması yaptı.

Deniz, yaptığı açıklamada, ANTOK'un hazırladığı Antalya'nın Beşi Bir Yerde projesinin Doğa Hayatı Koruma Vakfı(www Türkiye) Türkiye'nin Canı Hibe programı tarafından desteklendiğini ifade etti. Doğa Hayatı Koruma Vakfı'nın sunulan 55 proje arasında ilk 5 içine aldığını belirten Deniz, bir yıl sürecek olan proje maliyetinin 35 bin lira olduğunu kaydetti. Deniz, "Antalya, ülkemiz bitki biyoçeşitliliği bir bütün olarak değerlendirildiğinde bünyesindeki bitki türü sayısı yönünden en zengin ili. Türkiye’de günümüze kadar tespit edilen yaklaşık 12 bin bitki taksonundan dörtte birinin Antalya İl sınırları içerisinde yayılış göstermektedir. Daha da önemlisi bu bitki türlerinden 600'ü ülkemize endemik.

Yani bu türler ülkemiz dışında başka hiçbir ülkede yayılış göstermiyor ve ülkemize özgü. Antalya tek başına birçok Avrupa ülkesinden bile bitki türü sayısı bakımından daha zengin. Antalya'nın ülkemiz bitki çeşitliliğindeki önemi bununla da kalmıyor. İldeki 250 tür Antalya’ya özgü, yani ülkemizin diğer illeri de dahil olmak üzere dünyada başka yerde yayılış göstermiyor.

Bu türlerden de 44 tanesi maalesef kritik olarak tehlike altında. Bu türleri koruyarak geleceğe taşımak ülkemiz ve ilimiz biyoçeşitliliğinin sürdürülebilir değerleri adına şart." dedi.

SİDE ANTİK KENT'TE SİDE CANAVARI OTU KORUMA ALTINA ALINDI

Side Canavar Otu bitkisinin dünyada sadece Side (Manavgat) deniz kumullarında yayılış gösterdiğini belirten Deniz, bitkinin varlığını bölgedeki bitkilere bağlı olarak parazit bir şekilde yaşamını sürdürdüğünü söyledi. Bölgenin acilen koruma altına alınması gerektiğini belirten Deniz, bitki türünün yok olmasında en önemli tehdidin turizm ve insan baskısını olduğunu kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Candan Aykurt, Beşi Bir Yerde projesinin Antalya bölgesinde botanik turizmine büyük katkı sağlayacağına inandıklarını söyledi. Bölgede botanik turizminin gelişmesi için Beşi Bir Yerde projesinin çok önemli olduğunun altını çizen Aykurt, nesli tükenmekte olan 5 bitkinin dünyada Antalya ili dışında hiç bir yerde yetişmediğini sözlerine ekledi.  

gıdatarım.com/11-05-2012